Kişiliksiz Sınıf Atlama: Acılı Kebap Lahmacun Künefe ve Keten Gömlek

Hülya Karahan

istanbulpostcomtr@gmail.com

Acılı kebap, lahmacun, künefe sevmeyen var mı bu dünyada?

Bize özgü tatlar, herkes sever…

Yurtdışından arkadaşlarım gelince ilk tatmak istedikleri bunlar.

Ama lahmacunun acısını, kebabın porsiyonunu, künefenin kaymağını fazla fazla kaçırdınızmı;
boncuk boncuk ter boşalır.

“Kişiliksiz sınıf atlama”, acıyı ve porsiyonu fazla kaçırma, boncuk boncuk ter, ar damarı ve keten gömlek arasında sıkı bir bağ mevcut…

“Kişiliksiz sınıf atlama”da, tıka basa… ar damarı çatlar.

“Bas bas paraları Leyla’ya bi daha mı geleceğiz dünyaya”,

“Devletin malı deniz yemeyen keriz”,

gibi halk deyişleri; kişiliksiz sınıf atlayanların, DNA’sını sosyolojik açıdan tanımlamak için, sözcüklere dökülüvermiş halidir!

“Kişiliksiz sınıf atlama”da, lahmacunun acısı, kebabın porsiyonu, künefenin kaymağı tıka basa kaçırılır ve aşırı terleme başlar;

işte orada,

“keten gömlek” devreye girer ve adeta bir kurtarıcıdır.

Not: Kişiliksiz sınıf atlayan kişi de kasıt; yoksul, eğitimsiz, köylü yada kenar mahalle insanı değildir. Kişiliksiz sınıf atlayan; emek harcamadan, yanaşarak, yağ çekerek…